Afbeelding
Sonja Bron

Achtertuin

Column Wat staat daar nou?

Er werd de afgelopen week veel inhoudelijk gediscussieerd op Facebook. Mooi! Een onderwerp dat er in mijn ogen uitsprong: de plannen voor de windmolens in Gorinchem.  

Onder andere gemeenteraadslid Kees van Willigen, één van de weinige Gorcumse raadsleden die regelmatig het gesprek aangaat op Facebook, mengde zich (samen met raadsleden Everdien Hamann en Björn Bahlmann) in de discussie over de windmolens. Facebook is níét de plek om de mening van Gorcumers te peilen, de ‘anti-mensen’ hebben op Facebook helaas vaak de grootste mond, maar het kan wél een prima plek zijn om plannen, ideeën en besluiten verder toe te lichten. Iets wat normaal op een inloop- of informatieavond gebeurt, maar we weten allemaal dat deze nu eenmaal niet en masse worden bezocht.  

GEHAKTMOLENS Windmolens. We vinden er allemaal wat van. Slagschaduw, geluidsoverlast, natuurgebieden die verloren gaan. Stuk voor stuk sterke tegenargumenten die zeker mee moeten wegen bij de beslissing of er wel of geen windmolens moeten komen.  De  opmerking van Marco de Heus lijkt me dan ook niet meer dan terecht: ,,In Gorinchem hebben we al behoorlijk wat last van omgevingsgeluid van de A15 en A27. Daarnaast zullen veel trekvogels richting Biesbosch dit als grote gehaktmolens gaan ervaren, toch?” 

En ook voor de opmerking van Yvonne de Kreij kan ik begrip opbrengen: ,,Volgens mij zit Gorinchem al voldoende ingesloten tussen de wegen en de Betuwelijn. Het beetje uitzicht is de rivier! Laten we dat aub zo houden.” 

DEMOCRATEN Een van de sterkere reacties komt in mijn ogen uit de pen van Ivo van Willigen, overigens niet de zoon van… Hij reageert op Joop en Elly de Kraker die beweert dat ,,deze windmolens mede mogelijk worden gemaakt door Democraten Gorinchem”. ,,Dat is wel erg kort door de bocht”, schrijft hij. ,,Ten eerste zitten er meer partijen in de coalitie (waarom noem je die niet?) en ten tweede krijgt de gemeente ook maar een opdracht vanuit de landelijke overheid om bepaalde doelstellingen voor deze regio te behalen. Een andere coalitie had daar ook mee aan de slag moeten gaan…”  

OVER 150 JAAR Ivo begrijpt in ieder geval in welke lastige positie de gemeenteraad zich bevindt. Raadslid Kees van Willigen benadrukt het duivelse dilemma: ,,We hebben over 150 jaar ook energie nodig voor (klein)kinderen. Dus we moeten bewegen en dan wel op een verantwoorde manier waarbij we recht aan beide doelen willen doen. Natuur en leefbaarheid bewaken en energie vinden.”  

Feit is dat niemand zo’n ding in de achtertuin wil. Of in de achtertuin van de buren. Of in die van de buren van de buren. Kortom die achtertuin is behoorlijk groot. Janneke de Vries uit Sleeuwijk maakt het wel heel bont. Zij ziet ze liever ook niet in een achtertuin zo’n 15 kilometer verderop. ,,In Sleeuwijk zijn die 3 grote molens bij Giessenburg/Schelluinen, wat mij betreft, al 3 te veel vanaf de dijk gezien.” 

Mirjam de Swart 

 

advertentie
advertentie