Vincent van den Ouden
Vincent van den Ouden Eigen Foto

Filmmaker Vincent van den Ouden: ‘Vorm jouw interpretatie’

31 maart 2021 om 08:04 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 18 april. In aanloop naar het online festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Vincent van den Ouden, maker van Hopsa Heisasa.

Vincent, waar gaat jouw film over?

,,Een jongetje, Willem, komt het verdronken meisje Isra tegen die zonder haar verloren teddybeer niet naar het hiernamaals durft. De film is een magisch realistisch verhaal over opgroeien en de pijn van het kind zijn. Je ziet hoe kinderen omgaan met thema’s zoals eenzaamheid en rouw. Hopsa Heisasa biedt een ander perspectief op de vluchtelingencrisis: dat van een westers kind die onbevangen naar de wereld kijkt, maar die oud genoeg is om te weten dat wij allemaal op zoek zijn naar liefde en troost.”

Waarom wil je dit verhaal vertellen?

,,De film kaart een actueel thema aan. Hoewel we nu door corona bezig zijn met onze eigen sores zijn er nog steeds veel vluchtelingen. Wat moet het vreselijk zijn als jouw jeugd op deze manier wordt afgenomen en wat moet het eenzaam zijn voor die kinderen. Die verhalen die ik las waren mijn inspiratiebron en omdat ik zelf vroeger lastig vrienden maakte kon ik me op een bepaalde manier inleven in de eenzaamheid. Het maken van de film werd dus ook een soort therapiesessie voor mezelf.”

Als de mensen de film zien, welke boodschap moet dan blijven hangen?

,,Het mooiste aan films vind ik dat je zelf moet zoeken naar de schoonheid van de film. Dat je iets niet meteen begrijpt, maar achteraf gaat nadenken en dan je eigen interpretatie vormt. Dat is veel waardevoller dan wanneer je iets met de paplepel ingegoten krijgt. Als je zelf je gedachten erop los laat, kun je jezelf ontwikkelen. Ik hoop dus dat mensen vooral gegrepen worden door het magische van het verhaal en hun eigen schoonheid erin vinden.”

Hoe waardevol vind jij als filmmaker filmfestivals?

,,Ontzettend waardevol. Filmfestivals bieden een podium voor films die de sprong in het diepe wagen met unieke vertellingen. Deze films laten je nadenken en voor mijzelf als filmmaker is het een geweldige manier om feedback te krijgen van professionals en ook de verhalen van de bezoekers te horen. Soms ga je daardoor achteraf zelf ook anders naar jouw eigen film kijken. Filmfestivals slaan een brug tussen filmmakers en bezoekers.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie