Pierre Schefferlie en Laura Pellikaan vormen samen het lijsttrekkersduo van Democraten Gorinchem
Pierre Schefferlie en Laura Pellikaan vormen samen het lijsttrekkersduo van Democraten Gorinchem Democraten Gorinchem

Democraten Gorinchem is tegen ‘gedoe’ in de politiek

4 maart 2022 om 11:28 Politiek

GORINCHEM - PIerre Schefferlie en Laura Pellikaan vormen samen het lijsttrekkersduo van de lokale partij Democraten Gorinchem. Ze willen vooral minder regels en gedoe in de politiek. Samen verwoordden ze het standpunt van de partij op de vijf stellingen van de redactie.

,,We willen minder regels en minder gedoe in de politiek. De eerste vraag moet zijn ‘hoe gaan we het doen?’ Als je kijkt naar de standaarddienstverlening, dan mag dat wel slagkrachtiger. Of bij een plan zoals het I-Lab, ga samen kijken naar de mogelijkheden, naar wat wel kan. Daarin willen we ons onderscheiden van de andere partijen. We moeten samen onze schouders onder deze stad zetten en hoe doen we dat zo slim mogelijk en in goede harmonie met andere partijen”.

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders nieuw theater

,,Wij zijn geen voorstander van sloop, we willen de Nieuwe Doelen op deze locatie echt behouden. Wel moeten we doorpakken, begin 2023 moet duidelijk zijn wie de nieuwe exploitant wordt. Bij de uitvraag hebben negen indieners gekozen voor deze plek, slechts een indiener koos voor een alternatief om ergens een boot neer te leggen. Als we nu de plek gaan heroverwegen, krijg je weer een heel circus. De Nieuwe Doelen staat op een mooie plek in de binnenstad, we zouden ons zelf niet serieus nemen als er dit ritueel weer over gaan doen”.

Windmolens langs de rivier zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,Wij zetten een definitief kruis door mega windturbines, daar is in Gorinchem te weinig draagvlak voor. We vinden het wel goed dat heel veel onderzoek is gedaan en we wachten de onderzoeksresultaten af. Ook om te zien wat we technisch nu wel of niet kunnen doen aan duurzaamheid, omdat we de noodzaak van verduurzaming wel inzien. Maar wij zijn een te compacte, kleine stad voor windturbines die hoger zijn dan onze kerktoren, daar is nu zoveel rumoer over. Wij denken aan innovaties in waterkracht en plekken voor zonne-energie. Duurzaamheid is een mondiaal probleem, daar moeten we op een andere schaal naar kijken. Denk bijvoorbeeld aan kernenergie.

De opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet zo snel mogelijk dicht

,,Daar zijn we het volledig mee eens, het gebruik van deze locatie is een pijnlijke doorn in ons oog. Bewoners die vanuit hun slaapkamer en keuken overlast ervaren door incidenten met bijvoorbeeld het brandalarm. Het schaadt het vertrouwen in de landelijke politiek die met brute bestuurlijke dwang dit afdwingt. Wij raden mensen echt aan om lokaal te stemmen. Wij zeggen minder Den Haag en meer Gorinchem. Opvang op deze plek kan echt niet meer. Goed dat er keihard wordt gewerkt aan kleinschalige opvang. Helaas blijft de noodzaak, kijk maar naar wat er nu in Oekraïne gebeurt.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,Dat is een goed idee, die zelfwoonplicht bij verkoop van woningen. Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen.  Bestaande investeerders roepen we op tegen schappelijke prijzen te verhuren. Maar we moeten meer doen. Maak het makkelijker om woningen uit te breiden, voor bijvoorbeeld een mantelzorgwoning. Bouw leegstaande kantoren om en maak meer tiny houses mogelijk.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor lockdown

,,Gratis parkeren is niet de creatiefste oplossing om ondernemers te compenseren, denk ook aan ondernemers buiten de binnenstad. Het kan ook een nadeel zijn, als mensen lang gratis parkeren zonder te consumeren in de binnenstad. We zien meer in creatieve ideeën van ondernemers zelf zoals Warenhuis Gorinchem en het stegenplan. Wij kiezen liever voor een initiatieven pot waar ondernemers met ideeën gebruik van kunnen maken. Bij eerdere regelingen was toch sprake van teveel bureaucratie, een goed idee moet genoeg zijn zonder al teveel regels.”

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie