Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Meester Frank Visser

6 februari 2024 om 07:53 Column Wat staat daar nou?

Ik vraag het me regelmatig af: wat zou er gebeuren als mensen in het echte leven zo zouden communiceren zoals ze dat op Facebook of andere sociale media doen. Een programma als ‘Meester Frank Visser doet uitspraak’ geeft daar eigenlijk een heel helder antwoord op.

Afgelopen week schitterde Gorinchem in een aflevering van de sympathieke rechter en de nog sympathiekere Victor Brand op SBS6. Teunie en Olga zijn verwikkeld in een flinke parkeerruzie en voor Olga was het inschakelen van het populaire SBS6-programma het laatste redmiddel. ,,De wijkagent, Wijkcoördinator, burgemeester, VVE beheerder. Niemand kon of wilde ons helpen. Bang om het volgende slachtoffer te worden. Dit was ons laatste redmiddel”, schrijft ze onder het Facebookbericht dat De Stad Gorinchem plaatste naar aanleiding van de tv-uitzending.

Teunie en Olga zijn zo op het eerste gezicht twee keurige dames. Maar al snel blijkt: schijn bedriegt. De één steekt regelmatig haar middelvinger op en de ander is niet vies van een bedreiginkje hier en daar. ,,Als je nog een keer je middelvinger naar me opsteekt, breek ik allebei je poten.” Het is bijna niet de geloven dat deze woorden met zoveel gemak uit de mond van de vriendelijke ogende grijze krullenbol lijken te komen. Desondanks geeft Olga zonder problemen toe dat ze dat inderdaad gezegd heeft. Ze lijkt er zelfs een beetje trots op. Ach, dat is waarschijnlijk mijn eigen interpretatie, maar van berouw is volgens mij geen sprake bij Olga. Zij is ervan overtuigd dat Teunie het allemaal aan zichzelf te danken heeft. Ook tegenover de rechter rollen de woorden met veel gemak uit haar mond. Ze doet daarbij niet onder voor de manier waarop de gemiddelde toetsenbordheld op social media zijn mening verkondigt.

En Teunie? Zij is een klager in hart en nieren. Er is haar onrecht aangedaan en ze is geenszins van plan het daar bij te laten zitten. Overtuigd van haar gelijk luistert ze niet naar wat een ander te zeggen heeft. Dat blijkt ook in deze kwestie; zelfs Meester Frank Visser kan nauwelijks tot Teunie doordringen. Ook mensen als Teunie kom je op social media vaker tegen dan je lief is. Dit soort mensen ratelen maar door over het onrecht waar zij slachtoffer van zijn geworden. Daarbij moet Jan en alleman het ontgelden en de reacties van anderen doen er helemaal niet toe. Deze worden eenvoudig weggewuifd.

De ruzie, en dan vooral het taalgebruik en het gebrek aan respect voor de ander, van Teunie en Olga had zomaar op social media plaats kunnen vinden. Met dit verschil: nu was Viktor Brand daar om Teunie en Olga, op geheel eigen wijze, een spiegel voor te houden. En dit keer was er een rechter, in de persoon van Meester Frank Visser, die uiteindelijk een rechterlijke uitspraak deed. ,,Dit is mijn beslissing. De zaak is afgedaan.” Ik kan er alleen maar van dromen dat het op social media ook zo gaat.

Mirjam de Swart


Ron Bel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie